FSMVÜ | ''Cenevre Sözleşmeleri Batı'dan Yana''
''Cenevre Sözleşmeleri Batı'dan Yana''

21 Aralık 2016

Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Uluslararası Silahlı Çatışmalar Hukukunun Basın Kuruluşlarına ve Mensuplarına İlişkin Güncel Meseleleri” başlıklı konferans Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan savaş muhabiri Sedat Aral, konuşmasının başında, Cenevre Sözleşmelerinin dünyanın Batısı ile Doğusu arasındaki mücadelede ibreyi Batı’dan yana çevirme girişiminin genel kabul görmüş şekli olduğuna ve bu yönüyle 3. dünya ülkeleri üzerinde bir kılıç olarak kullanıldığına vurgu yaptı.

“Batı Medyasının Riyakârlığı Uluslararası Alanda Duyurulmalı”

Ruanda’da muz fiyatları nedeniyle kendi ekonomisi için Hutular ve Tutsiler arasında politik gerilim çıkaran Fransa’nın, bu politikası nedeniyle 1 milyon 300 bin insanın ölümüne yol açtığını belirten Aral, yakın tarihin büyük katliamlarının eleştirel bakışla uluslararası alanda duyurulmasına ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Bu eleştirel bakışla yaklaşıldığında, Taliban’ı “barışın askerileri geliyor” diye tanıtan Batı medyasının sonraki tavır değişikliğinin, Saddam’ın uluslararası yargıdan kaçırılarak idam edilmesinin, Guantanamo’nun, Liberya Devlet Başkanı Taylor’ın kanlı elmas üzerinden uluslararası para transferi yapma imkânı ortadan kalktıktan sonra yaptığı katliamlar nedeniyle yargılanabilmesinin, Fransa’nın Korsika’da yaptıklarının ve Belçika’nın 1960’lara kadar yeterince kauçuk üretmeyen insanların sol elini kesiyor olmasının daha doğru analiz edilebileceğini dile getirdi.

Saddam’a zenginleştirilmiş uranyum desteğinin Nijer tarafından yapıldığını söyleyen Batı medyasına, Nijer’in pişirme yağı yapacak endüstrisi bile olmadığını, dolayısıyla Saddam’a zenginleştirilmiş uranyumu satanın Nijer olduğunun bir yalan olduğunu anlatabilecek hukukçu ve gazeteci sayımızın yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Aral, bugün Türkiye’nin Suriye’deki emeklerinin uluslararası alanda yeterince anlatılmaması eksikliğini ileride Batı medyasının aleyhimize kullanılabileceği tehlikesine dikkat çekti. Aral, bu tehlikeyi ancak iyi hukukçu ve gazetecilerin eleştirel yaklaşımla yapacakları uluslararası çalışmalar ve bunları dünyaya duyurabilecek etkinlikte yayın araçlarına sahip olarak bertaraf edilebileceğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Savaş Muhabiri Sedat Aral
    ''Cenevre Sözleşmeleri Batı'dan Yana''