15 Mart 2018

15 Mart 2018

Hukuk Kulübü, fikrini gerçeğe dönüştürmek isteyen girişimcilerin bir fikrin oluşum aşamasından son aşamasına kadar bilmesi gereken temel hukuk bilgilerini ve başarılı girişimlerin büyüme hikâyelerini içeren Startup Hukuku ve Girişimcilik Zirvesi’ni Haliç’te düzenledi. 

Fikir, kuruluş, ortaklık, yatırım süreçleri gibi temel konuların girişimci, avukat ve yatırımcılar tarafından değerlendirildiği Zirve’nin açılış konuşmalarını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Çamoğlu yaptı. 

Al Sharq Forum İstanbul Hub Koordinatörü Mustafa Aykut, girişimcilikle ilgili temel bilgiler verdiği konuşmasında bir fikri hayata geçirmek için gerekli noktalar üzerinde durdu. Fikrin mutlaka toplumda karşılığının olması gerektiğinin altını çizen Aykut, “Bir fikrin oluşumu için bir problemi görebilmek ve o probleme çözüm üretmek gerekiyor. Startup’lar için önemli bir husus da fikrin uygulanabilir olması için toplumun da bu fikirle uyumlu olmasıdır. Çok güzel bir ürün ortaya koymuş olabilirsiniz ama piyasa buna hazır değilse stratejinizi gözden geçirmeniz gerekir.” diye konuştu.

“Amerikalılara Amerika hukukunu anlatıyoruz”

Vircon Grup kurucu ortağı Okan Şencan, girişimcilere hukuku, hukukçulara da girişimciliği anlattıkları startuphukuku.com sitesinin kuruluş hikâyesini anlattı. Web sitesini açık kaynaklı bir kütüphane olarak kurduklarını, isteyen herkesin burada girişimcilik üzerine yazı yazabildiğini söyleyen Şencan, web sitesine talebin artmasıyla birlikte konuyla ilgili eğitimler verdiklerini dile getirdi. Ardından startup’lara danışmanlık yapmaya başladıklarını belirten Şencan “120’nin üzerinde startup’a danışmanlık veriyoruz. Youtube’da ‘fikrimi nasıl korurum, yurt dışına nasıl açılırım?’ gibi soruları yanıtladığımız İngilizce videolar yayınlıyoruz. Tamamı Türklerden oluşan bir ekip olarak Amerikalılara Amerika hukukunu anlatır hale geldik. Portföyümüzün %30’u Amerikalı şirketlerden oluşuyor.” dedi.

Bir startup’ın geçirdiği hukuk evreleriyle ilgili bilgi veren Vircon Grup kurucu ortağı Mümtaz Hacıpaşaoğlu, proje fikri olanlara seslendi. Fikrin orijinal olmasının çok da gerekli olmadığını, önemli olanın fikri iyi bir ekiple sağlıklı bir süreçte geliştirmek olduğunu kaydeden Hacıpaşaoğlu, girişimcilere marka ismi konusunda da aceleme etmemelerini önerdi.

“Fikri ve sınai haklar tekel oluşturuyor”

Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Salih Tayfun İnce, girişim sermayesi yatırımlarında fikri ve sınai hakların ne işe yaradığından ve bu hakları korumanın öneminden söz etti. Marka, patent, tasarım, ticari sırlar ve endüstriyel tasarımların fikri ve sınai haklar başlığı altında değerlendirildiğini belirten İnce, bu hakların bir bakıma tekel oluşturduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Fikri ve sınai haklar, bir hakkın bir kişiye veya bir kuruma tescil edilmesi suretiyle kullanımından yararlanmasının önünü açıyor. Aslında tekel oluşturuyor. Bir markaya sahipseniz bunu sadece siz kullanabiliyorsunuz veya sizin izin verdiğiniz kişiler kullanabiliyor. Piyasada sizin girişim yapacağınız alanda daha önce alınmış bir patent, kullanacağınız markaya yakın bir marka varsa sizin piyasaya girmenize engel teşkil edebiliyor. Bu nedenle yatırımcının da girişimcinin de çok dikkatli hareket etmesi gerekiyor.”

Genç bir girişimci olan Samed Torun, 2016’da bir arkadaşıyla kurdukları Othersapp.com ile ilgili bilgi verdi.  Geçici işleri olan kurumlar ve bireyler ile bu işleri yapabilecek öğrencileri bir araya getirmek amacıyla kurdukları startup’ta öğrencilerin ihtiyaçlarından yola çıktıklarının altını çizen Torun, “Geçici işleri görev olarak adlandırdık. Çeviri, içerik hazırlama vb. görevler var. 1600’den fazla üniversite öğrencisi görev alarak kendi yeteneklerine uygun işler yaptılar.” dedi.

Öğrencilerin sorularıyla dâhil olduğu zirve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.