Genç Hukukçulardan Çocuk İşçiliğine Son Çağrısı

11 Mayıs 2017

Hukuk Fakültesi öğrencilerine işçi çocuklarla ilgili kanun teklifi sunma imkânı veren Davâ-yı Hukuk Yarışması’nın finalinde en tutarlı, ikna edici ve hukuki gerekçe üreten 3 öğrenci ödüllendirildi.

Hukuk Fakültemiz tarafından, ülkemizin önde gelen hukukçuları Prof. Dr. Selçuk Öztek, Prof. Dr. Ömer Ekmekçi ve Dr. Memduh Cemil Şirin’in jüriliğinde düzenlenen Ulusal Kanun Teklifi Yarışması’nın finali Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. 7 öğrencinin finale kaldığı yarışmada Üniversitemiz Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Muhammed Masum Kır birinci olurken İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ekin Su Tepeli ikinci, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ahmet Said Yılmaz üçüncü oldu.

Hukuk Fakültemiz bir süre önce Hukuk okuyan öğrencilerin öğrenimlerine ve kendilerini ifade etme becerilerine katkı sunmak amacıyla Davâ-yı Hukuk adında Ulusal Kanun Teklifi Yarışması ilan etti. Yarışmaya katılacak öğrencilerden “İşçi çocuklarla ilgili mevcut kanuni düzenlemeleri nasıl değiştirirdiniz ya da bu konudaki kanun boşluklarını nasıl doldururdunuz?” sorularına ilişkin kanun teklifi sunmaları istendi. 35 farklı üniversiteden 200’e yakın öğrencinin başvurduğu yarışmada son 7’ye kalan öğrenciler, Hukuk Fakültesi’nde kanun tekliflerini sundu.

“Geleceğin Kanun Koyucuları Olabilirler”

Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Kürsüsü Araştırma Görevlisi Esra Gültekin, öğrenciler için sosyal sorumluluğu ve uygulaması olan bir konuyu test etmek amacıyla yarışmayı düzenlediklerini ifade ederek hukuki düzenlemeler olmasına karşın uygulamada problemler yaşanan çocuk işçiler konusunda çalışmayı uygun gördüklerini aktardı. Kanun tekliflerini hukukçuların yapmadığını ancak öğrencilerin ileride birer kanun koyucu olabilme ihtimalini düşünerek yarışmayı hazırladıklarını belirten Gültekin, yarışma sayesinde öğrencilerin bir kanunun arka planını gördüğünü kaydetti.

“Çocuk İşçiliğini Sona Erdiren Kanun Yok”

Ülkemizde çocuk işçilerle ilgili hukuki düzenlemelere değinen Esra Gültekin, “Çocuk ve iş hukuku noktasında Türkiye’deki hukuki düzenlemeler dünya standartlarında fakat bir konunun kanuni olarak düzenlenmiş olması bu konuya çözüm sunulmuş anlamına gelmiyor. Kanunlarımızın hayata dokunan, çocuk işçiliğini sona erdiren tarafları maalesef yok. Biz çalışmamızda mevcut düzenlemelerden ziyade gerçekten çözüm sunabilecek ve sosyal hayatı etkileyebilecek çalışmalar yapmak istedik.” diye konuştu.

“Kanunda Caydırıcı Ceza Açığı ve Etkin Denetim Eksikliği Var”

Hazırladığı kanun teklifiyle birinciliğe layık görülen Muhammet Masum Kır, teklifini şöyle anlattı: “Teklifimi yürürlük ve yürütme maddesi ile birlikte 11 madde şeklinde hazırladım. Bu konuda sistematik bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. İlki mevzuat ikincisi de yürürlük kısmıdır. Mevzuatta düzenlenen bir hükmün yürürlükte anlam ifade edilebilmesi için daha pratik hale getirilmesi lazım. Bunun için de iki yönde ele aldım: Caydırıcı ceza açığı ve etkin denetim eksikliği… Bunlar bizim iki büyük sorunsalımız. Hem Türkiye hem de dünyada birçok ülke bundan mustarip. Ben yöntem olarak etkin denetim eksikliği ve caydırıcı ceza açıklarını kapatma üzerinden ilerledim.” dedi.

Amfilerden Kürsülere 

Bu tür yarışmaların hukukçuları geleceğe hazırladığına inandığını ifade eden Muhammet Masum Kır, “Yarışmanın formatı çok güzeldi. Bu şekilde her yıl düzenlenmesi yolunda da kararlar çıkacak diye biliyorum. Gelecek yıllar için “Amfilerden kürsülere” diye slogan da önerebilirim. Bu platformlar amfilerden kürsülere geçtiğimizde kendimizi daha iyi ifade etmeyi sağlayacak.” diye konuştu.

2012 Verilerine Göre Dünyada 264 Milyon Çocuk Çalışıyor

Çocuk işçiler dünyanın ve ülkemizin önemli sorunlardan biri. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne  (ILO) göre çocuk işçiliği, çocukları; çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine zarar verici işlerde istihdam edilmesi olarak ifade ediliyor. ILO’nun “Küresel Tahminler ve Eğilimler 2000-2012” raporuna göre dünyada 2012 yılı itibariyle 5-17 yaş grubunda ekonomik açıdan faaliyet gösteren yaklaşık 264 milyon çocuk bulunuyor ve bunların 168 milyonunun çocuk işçi olarak görülebileceği tahmin ediliyor. Çocuk işçiler içinde 85 milyon çocuk ise tehlikeli işlerde çalışıyor. 

TÜİK’in 2012 yılında yaptığı “Çocuk İşgücü Anketi”ne göre ise ülkemizde çalışan çocuk sayısı 893 bin. Çocukların %44,7’si tarım, %24,3’ü sanayi ve %31’i hizmet sektöründe çalışıyor. Çocukların çalışmasına neden olan faktörlerin başında, yoksulluk, yetişkin aile bireylerinin işsizliği, eğitim olanaklarına ulaşamama gibi faktörler geliyor.