FSMVÜ | Medeni Hukuka Giriş - Pratik Çalışma
Medeni Hukuka Giriş - Pratik Çalışma

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

MEDENİ HUKUKA GİRİŞ DERSİ PRATİK ÇALIŞMASI

Alıcı A, satıcı S’den bir meyve bahçesi satın almıştır, bahçe tapuda A adına tescil edilmiştir. Bir süre sonra Ü, elinde S’nin kendisine borcu olduğunu içeren bir senetle gelmiş ve bu borca karşılık bahçedeki meyvelerden almak istemiştir. A ise bu talebe karşı çıkmaktadır.

Soru 1: Elideki senete dayanarak meyve almak isteyen Ü ve buna karşı çıkan A’nın taleplerini değerlendiriniz. A ve Ü taleplerinde haklı mıdır? Gerekçeleriyle açıklayınız.

Fatih’te bir apartman sahibi olan M, apartmandaki dairelerden birinde yakın arkadaşı K lehine intifa hakkı tanımış, kocası çok müsrif olan kız kardeşi L lehine de sükna (oturma) hakkı tanımıştır. Apartmanın manzarasını çok beğenen fakat şimdilik mali gücü olmayan N lehine ise 4. kattaki bağımsız bölümlerden biri üzerinde alım hakkı tanımıştı

Soru 2: Olaydaki K, L, N’nin haklarının çeşitlerini belirtiniz. Ev sahibi E, F’ye evini 3 yıllığına kiraya vermiş, daha sonra bu kira sözleşmesi tapuda şerh ettirilmiştir. Bir yıl sonra işleri bozulup maddi sıkıntıya düşen E, evini G’ye satmıştır. G ise F’nin evi boşaltmasını istemektedir.

Soru 3: F evi boşaltmak zorunda mıdır? Herhangi bir savunma hakkı bulunmakta mıdır?

Dere ve H’nin arazisi arasında kalan K’nın arazisinden yola çıkma imkânı olmadığından bu arazi lehine geçit hakkı tanınmıştır. Daha sonra H, arazisini O’ya satmış, O ise K’dan hoşlanmadığı için kendi arazisi üzerinden geçip gitmesini yasaklamıştır.

Soru 4: Olayda O’nun yasaklamasına karşı getirilebilecek herhangi bir savunma var mıdır? Açıklayınız.

Yüklü miktar mirası olam P ölmüş, mirası da üç çocuğuna kalmıştır. Henüz mirasın tasfiyesi işlemine girişilmemiş olmasına rağmen en küçük oğul R, terekedeki yazlığı iyi bir bedel teklif eden S’ye satmak istemektedir.

Soru 5: R’nin bu işlemi yapabilir mi? Gerekçeleriyle açıklayınız.

Yeni bir iş kurma hazırlığında olan T, Ş’ye borçlarına karşı Ü’nün evini teminat göstermiştir.

Soru 6: Bu teminatın sağladığı hakkın hukuki niteliği nedir? Ne zaman son bulur?

Damadını kızına uygun görmeyen anne V, kızının damadından boşanmasını istemektedir. V, kızı adına boşanma davası açmak istemektedir.

Soru 7: V’nin bu davayı açma hakkı var mıdır? Neden

. . .