Ödül Töreni

Fakültemiz ve Hukuk Kulübü’nün gerçekleştirmiş olduğu şehit Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlediği üçüncü makale yarışmasının ödül töreni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hukuk Kulübü tarafından ilki 2020’de gerçekleştirilen makale yarışması, 2015 yılında DHKP-C terör örgütü tarafından şehit edilen Cumhuriyet savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın hatırasını yaşatmak ve onun adıyla hukuk literatürüne katkı sunmak amacıyla yapılıyor. Bu yıl “Ceza Hukuku Bağlamında: İslamofobi” başlığıyla üçüncü kez düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrenciler Haliç Yerleşkesi’ndeki törende ödüllerini aldı.

Bu yıl da önceki yıllar gibi farklı üniversitelerden hukuk öğrencilerinin ve hukuk camiasının büyük ilgi gösterdiği ödül töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz için Kur’ân-ı Kerim okunmasının ardından, anısına hazırlanan video gösterildi.

“Şehit savcımız yargıyı, devletimizi ve milletimizi temsil ediyor”

Törende konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu anlamlı program için Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Kulübü üyelerine ve Hukuk Fakültesine teşekkürlerini ileterek, “Seçilen konu ve isim hem hukukumuz hem de hepimiz için çok önemli. Bundan yedi yıl önce terör saldırısında şehadete yürüyen şehit savcımız Mehmet Selim Kiraz’ı rahmet, minnet ve dua ile yâd ediyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.” dedi.

Bozdağ; terörle etkin, kararlı ve sürekli mücadelenin hukuka uygun şekilde devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin hukuk ve adalet yolunda güçlü bir şekilde yürümesine terör örgütlerinin engel olamayacağını kaydetti.

Şehit Mehmet Selim Kiraz’ın görevi itibarıyla yargıyı, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti ve Türk milletini temsil ettiğine dikkati çeken Bozdağ, “Şehit savcımız yargı bağımsızlığını, tarafsızlığını, adaleti, devletimizi ve milletimizi temsil ediyor. Çünkü yargı millet adına iş yapar ve millet adına karar verir. Dolayısıyla ona sıkılan kurşun sadece bedenine sıkılmış değildir, aynı zamanda adalete, hukuka, yargının tarafsızlığına ve bağımsızlığına, Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Türk milletinin birliğine, dirliğine sıkılmıştır. Mehmet Selim Kiraz savcımız şehit oldu ama yargıda 23 bin Mehmet Selim Kiraz var. Hukuk fakültelerinde hâkim, savcı, avukat ve farklı hukuk görevlerini alacak pek çok Mehmet Selim Kirazlar var.” ifadelerini kullandı.

“Düşmanca duygularla hukuka uygun mücadele etmeliyiz”

İslamofobi konusunun Batı dünyasının, değişik kıtaların ve bütün Müslümanların ortak derdi haline geldiğini, Avrupa’da İslam düşmanlığı nedeniyle insan hakları ihlalleri yaşandığını söyleyen Bozdağ, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Burada fobi deniyor ama benim gördüğüm fobiden öte bu bir İslam düşmanlığı olarak Avrupa’da ve bazı ülkelerde tezahür etmektedir. Almanya’da Türklerin iş yerlerine, camilere, dernek ve vakıflara yıl boyu yapılan saldırılar 3 bine yaklaştı. İnsan hakları diye Türkiye’ye ders vermeye kalkanların kendi ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve diğer emekçilere karşı yaptığı ayrımcı politikaları net şekilde görüyoruz. Bir yanda İslam düşmanlığı, bir yanda ırkçılık, bir yanda yabancı düşmanlığı Avrupa’yı ve birçok ülkeyi etkisi altına aldı. Toplumların geleceği bakımından bu duyguların güçlenmesi çok büyük tehdit oluşturuyor. Bu düşmanca duyguları besleyen her şeyle hukuk içinde ve hukuka uygun olarak mücadele etmek şarttır. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin değerli öğrencileri ve akademisyenlerinin bu anlamda da önemli görevler yerine getireceğine inancım tamdır.”

“İslamofobiye karşı her açıdan tavır geliştirmeliyiz”

Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, üç yıldır düzenlenen ve artan bir ilginin odağı olan makale yarışmasının gerisinde, işini ciddiyetle yapan öğrencilerin ve akademisyenlerin yanında, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ın ruhaniyeti ve anısının bereketinin de olduğunu dile getirerek, “Makale yarışmasının ilkini 2020 yılında gerçekleştirmiştik. Yarışma konusu ‘Ceza Muhakemesinde Sosyal Medyanın Etkisi’ idi. Ardından ‘Yapay Zekânın Cezai Sorumluluğu’ başlıklı ikincisi geldi. Bugün ödül törenini gerçekleştirdiğimiz üçüncüsünün konusu ise ‘Ceza Hukuku Bağlamında: İslamofobi’. Sosyal medya, yapay zekâ ve İslamofobi, üç yarışmanın üç odak kavramı. Bu üç kavram veya olgunun da bugün hayatımızı ne kadar ilgilendirdiği malumunuz. Konuların bu kadar hayatın merkezinden alınması ve bunlara hukuki çözümler aranması çok önemli. Bu nedenle Hukuk Kulübündeki genç arkadaşlarımızı ve hocalarımızı taktir etmeliyiz.” diye konuştu.

İslamofobi kavramı etrafında düşünmenin; bilinç geliştirmek ve çözüm üretmeye başlamakla eş değer olduğunu belirten Andı şöyle devam etti:

“Bu üç eylemin veyahut hasletin bu yıl konumuzu teşkil eden İslamofobi kavramı etrafında geliştirilmesinin önemi açıktır. Zira Batı toplumlarında günden güne tezahürlerine şahit olduğumuz İslamofobi her açıdan tavır geliştirmemiz gerektiren bir tabloyu oluşturuyor. Ama en çok da fikri ve hukuki açılardan tavır geliştirmemiz gereken bir tablo. İşte bu yıl yarışmamızın konusu olan ‘Ceza Hukuku Bağlamında: İslamofobi’ bu açıdan çok önemli. Genç hukukçularımızın ve hukukçu arkadaşlarımızın lisans ve lisansüstü düzeyde katıldığı bu yarışmanın şehit Mehmet Selim Kiraz anısına düzenleniyor olması ise bir kat daha artırıyor bu önemi.”

Mehmet Selim Kiraz anısına yapılan bu ve benzeri faaliyetlerle şehit savcının sadaka-i cariye kapısının da her daim açık kalacağını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, bu tür programların seneler boyunca Üniversitemizin çatısı altında sürmesini temenni ederek konuşmasını tamamladı.

“Her biriniz Mehmet Selim Kiraz’sınız”

Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ın babası Hakkı Kiraz önceki yıllar olduğu gibi bu yıl da hatırlanmalarının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirerek, salonda bulunan hukuk fakültesi öğrencilerine, “Hepinizi evladım kadar seviyorum. Bir Mehmet Selim gider ama sizler gibi binlerce Mehmet Selim gelir. Her biriniz Mehmet Selim Kiraz’sınız. Rabbim sizin geleceğinizi hayır eylesin, bu millete, memlekete, vatana hayırlı görevlerde bulunasınız inşallah.” dedi.

“Şehit savcımız adına literatüre katkı sunmak istedik”

Hukuk Kulübü Başkanı İrem Yürektürk ise makale yarışmasını düzenlemeye nasıl karar verdiklerini şu sözlerle anlattı:

“Ömrünü adalet uğrunda geçirmiş, yıllarını ilme vakfetmiş, bu kutlu yolda şehit düşmüş birinden bahsediyorsak onun adını yaşatmanın kuru bir düşünceden sıyrılıp harekete geçmiş bir fikir olması gerekir. Bu fikrin öncülüğünde şehit savcımız Mehmet Selim Kiraz’ın adını literatüre katkı sunmak, onun aziz hatırasını genç yüreklerde yaşatmak ve gelecek nesillere hukukun ve adaletin kutsallığından pay vermek için bu yarışmayı düzenledik. Akıl, inanç ve cesaret ile adaleti şiar edinmiş genç hukukçular olarak üniversite çağlarında gösterdiğimiz bu gayreti ve aziz şehitlerimizin hatırasına sunmayı çalıştığımız derin saygıyı ömrümüz vefa ettiği sürece devam ettireceğiz.”

Törende konuşmaların ardından makale yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Bakan Bozdağ takdim etti. Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek de Bakan Bozdağ’a üniversite yayınlarından çıkan Fatih Sultan Mehmed Han kitabını hediye etti.

Dereceye girenler şöyle:

Lisansüstü kategorisi:

Birinci: Efecan Karabulat- Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

İkinci: Muhammet Çınarka- Necmettin Erbakan Üniversitesi

Üçüncü: Ece Değer- Bahçeşehir Üniversitesi

Lisans kategorisi:

Birinci: Abdülmecit Güldağı- İbn Haldun Üniversitesi

İkinci: Taha Yücel- Ankara Üniversitesi

Üçüncü: Fırat Saçma- Marmara Üniversitesi