Uluslararası Boyutuyla Soykırım

FSMVÜ Hukuk Fakültesi’nde, 29.03.2024 tarihinde; Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz adına düzenlenen 5. makale yarışmasına ilişkin program, Sayın T.C. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Üç kısımdan oluşan programın ilk kısmında; “Uluslararası Boyutuyla Soykırım” konusu ele alınmıştır.

Bu kısımda yapılan konuşmalar şu şekildedir:

• Prof. Dr. Murat Balcı - Soykırım Suçu,
  • Prof. Dr. Naim Demirel - Savaş İşgali Sırasında Uluslararası İnsancıl Hukuk ve Uluslararası İnsan Haklarının Uygulanması: İsrail-Gazze Örneği,
  • Doç. Dr. Hüseyin Aydın - Soykırım Yargılamaları Bağlamında Uluslararası Adalet Divanı'nın Verdiği Geçici Tedbir Mahiyetindeki Kararların Bağlayıcılığı ve Sonuçları,
  • Doç. Dr. Muhammed Demirel - Meşru Savunmaya Karşı Meşru Savunma Olmaz: Filistin Devleti'nin Meşru Savunma Hakkı,
  • Arş. Gör. Emre Oğuz Meriç - Uluslararası Ceza Hukuku Bağlamında Soykırım Suçunda Zamanaşımı,
  • Arş. Gör. Ömer Özmen Baştürk - Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılık Teşkilatı, Savcının Soruşturma Aşamasındaki Görev ve Yetkisi,

Programın ikinci kısmında; Sayın yazar ve Avukat Hayati İnanç ile söyleşi gerçekleştirilmiştir.

Programın üçüncü ve son kısmında ise; makale yarışmasının ödül töreni düzenlenmiştir. Bu kısımda; Şehit Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz ve Şehitlerimiz adına Kur’an’ı Kerim tilaveti yapılmıştır. Ardından, Şehit Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz anısına yapılan video gösterimi yapılmıştır. Programda sırasıyla; Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İdeal Hukuk Kulübü Başkanı Nur Beyza Çelik, FSMVÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Balcı, Şehit Savcımızın Babası Hakkı Kiraz, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Nevzat Şimşek ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuşmalarını yapmıştır. Konuşmaların sonrasında; makale yarışmasının kazananlarına ödülleri takdim edilmiş ve program sona ermiştir.